lørdag 23. januar 2016

Gi 3 milliarder nå

Etter at asylsøkerne begynte å strømme på i tusentall, har vi hørt det igjen og igjen: Vi må heller hjelpe de syriske flyktningene i nærområdene. Kanskje på tide å gjøre noe med det nå?
Statsminister Erna Solberg på besøkt i de berømte nærområdene, nærmere bestemt Libanon. Foto: Statsministerens kontor. Saken ble opprinnelig publisert i VG 23. januar 2015.

Ikke minst har talspersoner for regjeringspartiene igjen og igjen vist til hvor mye mer man kan få ut av å bruke de samme pengene der i stedet for i Norge. Det handler om at ikke «de få hjelpes på bekostning av de mange», ifølge Fremskrittpartiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari.

Ifølge beregninger fra Statistisk Sentralbyrå vil en gjennomsnittlig syrisk flyktning medføre netto kostnader for staten på omtrent 4 millioner kroner i løpet av livet, hvis man legger integreringsgraden til andre ikke-vestlige innvandrere til grunn. SSB har på lignende vis kalkulert at Syria-flyktningene kan koste Norge helt opp til 750 milliarder.

Det er med andre ord ganske så mye penger vi kan bruke på flyktningene i Syrias naboland, hvis de som stadig snakker om dette virkelig mener det de sier.

Akkurat nå var dronning Rania av Jordan på besøk hos Erna Solberg. Hun kom ene og alene for å få støtte til å hanskes med de 1,4 millioner syriske flyktningene som holder til i landet hennes. Hun ber ikke om at verken Norge eller andre europeiske land skal ta imot flere av flyktningene. Det hun ber om er økonomisk støtte til skoler og til å få flyktningene i arbeid. Altså penger til det aller mest elementære, så flyktningene kan få et slags liv. Situasjonen er prekær. I 2015 fikk ikke FN en gang halvparten av de 65 milliard kronene som trengtes for å opprettholde den absolutte minimumsstandard i disse flyktningleirene i Syrias naboland. De påfølgende kuttene i nødtilbudet i flyktningleirene var i seg selv en av de utløsende faktorene for høstens enorme økning av syriske flyktninger i Europa.

Dronning Ranias bønn kunne ikke ha kommet mer beleilig. Nå kan regjeringen og alle andre som har vist til hvordan vi hjelper syrere så mye bedre i nærområdene, virkelig slå til.

Erna Solberg er om et par uker medarrangør av en stor giverlandskonferanse for Syria-krisen. Hvor mye Norge vil gi «vil vi komme med på konferansen», opplyser Solberg til VG. Men etter alle de fine ordene om hjelp i nærområdene, kan ikke dette beløpet sees uavhengig av hva potensielt flere flyktninger til Norge vil koste oss. Dermed burde tre milliarder ferske kroner som foreslått av Flyktninghjelpen – bare noen få hundrelapper per nordmann – være et helt greit beløp i første omgang. Dette er bare en brøkdel av hva det vil koste med flere flyktninger til Norge.

Kanskje vil det at vi på denne måten viser at vi faktisk bryr oss, være med på å gi de syriske flyktningene større håp nettopp i sine nærområder. Slik at de ikke lenger føler at de må karre seg over grense etter grense i Europa, før vi ser dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar