onsdag 22. juli 2015

Forakten for andre

Saken sto opprinnelig på trykk i Dagsavisen 20. juli 2015.<

Tidligere leder av Norsk Kvinnesaksforening, Torild Skard, kommer med et interessant svar i Dagsavisen til Menneskerettsalliansens påpekning av hvordan alle vinner på en felles diskriminerings- og likestillingslov. Som vanlig påstår hun at kvinnediskriminering må ha bedre lovvern enn alle andre former for diskriminering. Mer oppsiktsvekkende er hvordan Skard konsekvent refererer til min medforfatter, John Jeanette Solstad Remø, som «John Remø». Glemt er at Solstad Remø ikke bare er leder av Menneskerettsalliansen, men også en av Norges mest profilerte menneskerettighetsforkjempere for transpersoner, blant annet gjennom å fronte en kampanje for Amnesty International. For Skard er Solstad Remø bare en mann. John Jeanette Solstad Remø eksisterer ikke. Bare «John Remø».

At transpersoner er blant de mest diskriminerte gruppene i samfunnet, er ikke noe Skard bryr seg om. Tvert imot går hun demonstrativt inn og nekter Solstad Remøs rett til selv å bestemme sin kjønnsidentitet.

Mer enn noen annen viser Skard med sin forakt og sine fordommer mot transpersoner, nettopp behovet for en felles lov mot alle former for diskriminering. Presist demonstrerer hun hvor fjernt kampen for rettighetene til akkurat den gruppen man selv representerer (for Skard altså hvite, heterofile, ikke-funksjonshemmede og ikke-trans kvinner), noen ganger kan være fra en generell forståelse av hva likestilling faktisk er.

Mens Skard og Norsk Kvinnesaksforening med sin trakassering av transpersoner nok en gang demonstrerer sin totale mangel på solidaritet for alle andre enn de som er akkurat som dem selv, får vi håpe at enda noen flere nå innser hvor viktig og riktig Solveig Hornes og Diskrimineringslovutvalgets forslag til en felles diskriminerings- og likestillingslov er. Vi trenger et lovverk som forbyr alle former for diskriminering og gir alle samme grad av vern. All diskriminering er like alvorlig uansett om det er på grunn av kjønn, funksjonsevne, etnisitet, seksuell orientering, kjønnsidentitet, sosial bakgrunn eller hva det nå skal være.

2 kommentarer:

 1. Torild Skard gikk av som leder av Norsk Kvinnesaksforening for flere år siden. http://kvinnesak.no/nkf-ledere Dette kunne selvsagt et raskt Google-søk avslørt. https://no.wikipedia.org/wiki/Norsk_Kvinnesaksforening & https://no.wikipedia.org/wiki/Torild_Skard

  Som person som selv har transseksualisme vet jeg ikke hvem disse såkalte "transpersonene" er, men hvis de er personer som sent i livet tar både manns- og damenavn og insisterer på å bli omtalt som to kjønn, kan jeg fortelle deg at de er de som bidrar *aller mest* til å gjøre livet vanskelig og surt for oss med transseksualisme som prøver å leve vanlige liv som ETT kjønn uten å bli assosiert med bisarre historier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Trinesum, du viser til «såkalte ‹transpersoner›», «bisarre historier» og mennesker som ikke lever «vanlige liv». Underlig hvordan du med din totale mangel på respekt for andre mennesker, klager over at du ikke får respekt og toleranse selv.

   Slett