torsdag 4. april 2013

Ikke helt likestilling likevel


Om du diskriminerer noen, er nøyaktig den samme handlingen straffbar, bare ulovlig eller faktisk lovlig alt etter hvem du rammer. Dette er den absurde tilstanden i norsk lov i dag. Det er derfor noe helt nytt – og desto mer gledelig – når likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen slår fast at «behovet for et effektivt diskrimineringsvern er det samme for alle som utsettes for diskriminering.» Endelig skal loven bli lik for alle, er signalet.

Grunnen til disse uttalelsene er regjeringens lovforslag for å harmonisere og likestille diskrimineringsvernet. Fire i prinsippet parallelle diskrimineringslover skal nå gi samme vern for kjønn, nedsatt funksjonsevne, etnisitet, religion, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Team Thorkildsen fortjener honnør for sitt initiativ for å rydde opp i dagens ulogiske og faktisk diskriminerende diskrimineringsvern. Men de synes å ha glemt flere områder i prosessen.

Selv om kjønnsdiskriminering er forbudt også i familieliv skal det fortsatt være fritt fram for annen diskriminering på dette området. Kravet om at læremidler skal fremme likestilling gjelder bare kjønnslikestilling, grove diskriminerende handlinger utført av flere straffes bare om det gjelder etnisitet og fullt diskrimineringsvern gjelder ikke for funksjonshemmede på Svalbard. Bestemmelser om lik lønn for likt arbeid gjelder bare kjønn og aktivitetsplikten for arbeidsgivere er også skjev.

Mange andre lover vil også fortsatt ha likestillingsbestemmelser som ikke inkluderer alle diskrimineringsgrunnlag. Dette gjelder blant annet helseforetaksloven, markedsføringsloven, opplæringsloven, privatskoleloven, universitetsloven, personsopplysningsloven, samt paragrafene om hatkriminalitet i den nye straffeloven.

Alle disse lovbestemmelsene der det ene eller det andre diskrimineringsgrunnlaget på underlig vis har falt ut, bør være lett å rette opp. Men selv om dette blir gjort, vil diskrimineringsforbudet fortsatt ikke gjelde alle. En felles lov som også ville beskyttet «andre vesentlige liknende diskrimineringsgrunnlag» slik som sosial bakgrunn, kropp og alder, ble ifølge Thorkildsen droppet bare fordi kvinnebevegelsen og LO mente «at det er viktig å holde fram kjønn som et spesielt område.» Regjeringen forkastet selve prinsippet om likestilling i likestillingslovgivningen bare fordi forkjempere for den gruppen som har hatt mest fordeler av likestillingspolitikken fram til nå, ønsker å dra stigen opp etter seg.

Vi får håpe Stortinget rydder opp i dette.

Saken sto opprinnelig på trykk i Dagbladet 4. april 2013.

1 kommentar:

  1. BDSM'ere, fetisjister og andre seksuelle minoriteter er uttrykkelig utestengt fra diskrimineringsvernet. Det virker som departementet mener det er lov å diskriminere disse minoritetene.

    SvarSlett