torsdag 30. august 2012

Ingen eventyr om jentegutter

Mens Disneys bejublede kvinneskikkelser kan være absolutt hva som helst, kan filmenes unge mannlige helter være det meste – bare ikke feminine.
Saken sto opprinnelig på trykk i Bergens Tidende 30. august 2012.

Prinsesse Merida er en flott og tøff skotsk prinsesse som gjør som hun vil i møte med forventede kjønnsstereotypier. Hun blåser i alle krav om å være en søt og yndig prinsesse. Hun skyter bue bedre enn de fleste, selv om dette er noe jenter ikke skal gjøre i det hele tatt. Og ved sitt fysiske mot, redder hun til slutt hele kongeriket.

Disneys siste film, Modig, er nok en hyllest av hvordan unge jenter kan forme sine egne kjønnsroller. Dette har vært et standardtema i mange av de nyere Disney-filmene. Belle i Skjønnheten og udyret foretrekker bøker og kunnskap fremfor å tenke på utseende og romantikk. Gorillapiken Terk i Tarzan er Tarzans beste og tøffeste kamerat og fremstår som fullstendig fremmed for all feminin ynde. Pocahontas i filmen av samme navn, elsker ekstremsport og bryr seg ikke om forventninger om at hun bør gifte seg.

Selv en kvinnelig transvestitt, eller cross-dresser som hun blir kalt i filmen, har hatt hovedrollen i et av Disneys store epos. I Mulan møter vi den unge jenta som fortvilet forsøker å presse seg selv inn i den tradisjonelle kvinnerollen. Jo mer hun forsøker, desto mindre synes hun at speilbildet ligner på hennes indre jeg. Men alle kjønnstraumene forsvinner etter at Mulan kler seg ut som en mannlig soldat. Etter litt famling med noen av mannsrollens klisjeer, søker hun/han ikke lenger etter sitt indre jeg. Den kjekke transpersonen synger om kvinnen i sitt liv, flørter med sin barske kaptein og blir hilst begeistret av ungpiker i rismarkene. Slik blir Mulan en person mennesker av de fleste kjønn og legninger kan identifisere seg med.

De flotte unge kvinneskikkelsene som går inn og ut av tradisjonelle kjønnsuttrykk ettersom de selv finner det for godt, speiles ikke i tilsvarende mannsskikkelser. Mens Disneys bejublede kvinneskikkelser kan være absolutt hva som helst, kan filmenes unge mannlige helter være mye rart – bare ikke feminine.

De få gangene vi møter menn som beveger seg inn i det feminine kjønnslandskap er det ikke meningen vi skal være imponert eller begeistret. Vi skal enten grøsse eller le. Forfinede og lettere feminine skikkelser som Frollo i Ringeren av Notre Dame, guvernør Ratcliffe i Pocahontas og Hades i Herkules, er alle ondskapsfulle og farlige antagonister. Når Mulans mannlige soldatkamerater kler seg i drag, er det et humoristisk innslag. De mer feminine faktene til Jack Sparrow, sjørøverkapteinen i Pirates of the Caribbean-filmene, presenteres på tilsvarende vis først og fremst som komiske.

Et gjennomgående tema i de siste par tiårs Disney-filmer er hvordan man skal være tro mot seg selv og den man innerst inne er. Nesten alle jenter og de fleste gutter, kan da også lett finne flotte skikkelser som speiler hvem de er eller ønsker å være i disse eposene. Mindretallet av unge gutter som drømmer om skjønnhet og ynde, kan også hente inspirasjon i det generelle disneybudskapet. Men inspirasjonen for dem stopper dessverre der. Gutter som ønsker å trollbinde omgivelsene med sin glamorøse fremtoning, må se andre steder etter positive rollemodeller.

Når vi ser på gutters mulighet til å leve i utradisjonelle kjønnsroller, handler det om et område der virkeligheten overgår eventyret – i det minste disneyeventyret. I stadig flere familier, skoler og barnehager i mange land, får de unge guttene som ønsker det, løpe rundt med neglelakk og hårbånd og pene kjoler. Det er gutter som ønsker å være jenter, det er gutter som bare ønsker å være feminine gutter og det er gutter som ønsker å fremstå som feminine én dag og maskuline en annen dag.

I all tyllen og glamoren, kan man kanskje bli forledet til å tro at dette handler om svake og forsiktige skikkelser. Men de er alt annet enn nettopp det. Aksepten for feminine kjønnsuttrykk blant gutter, er fremdeles så lav både blant mange voksne og andre barn, at de feminine guttene som faktisk tør å være som de helst vil, er de tøffeste av de tøffeste.

Filmen om prinsen som ønsket å være prinsesse, fremstår nok dessverre for Disney-konsernet som fremdeles alt for risikabelt. Men når den filmen endelig kommer, vil det være eventyret om den tøffeste gutten av dem alle.

1 kommentar:

  1. En vakker dag! Men la oss ikke vente på Disney, de kommer etter først når vi har gjort det trygt for dem ved å forandre kulturen rundt disse tinga.

    SvarSlett