fredag 1. juli 2022

Uansett hvem du er, vil du finne folk som deg selv i pride-paraden

Alle dere som ikke helt vet hva dere måtte mene om den høyst brokete forsamlingen av dragqueens, turlesber, lærhomser, forstadstranspersoner og mest av alt masse mennesker til forveksling lik så mange andre, som i stadig økende grad dukker opp i prideparader over hele landet. Vær klar over én ting. Pride er også for dere. Saken ble opprinnelig publisert i Nettavisen 18. juni 2022.
Pride i sin essens handler om grunnleggende menneskerettigheter og slik alles rett til å være den de selv vil.
Pride er for alle dere som bare vil være som dere selv vil – og la alle andre få gjøre det samme. Dét er selve essensen i pride. Pridetoget er for deg, du mann på 42 som vil ha din øl og dine fotballbannere i fred og aldri har sett det minste tiltrekkende ved noen som helst annen mannsperson.
Pride er for deg også, du kvinnelige kommunale ansatte med en ektemann i industrien, som aldri har tenkt noe særlig verken på seksuell orientering eller kjønnsidentitet, men bare prøver å komme overens med alle.
For pride er først og fremst en bekreftelse av alles rett til å være den man helst vil være. Rett til respekt for den man er.

Ingen forventning
Det er ingen forventning til noen som helst om verken å være med i eller å se på pridetogene i Volda, Tromsø eller Oslo. Nettopp der ligger prides natur. Om du heller vil på håndballtrening eller på bar, så må du gjøre nettopp det. Men glem ikke, pride er for at du skal få kunne gå akkurat dit du vil. Gjøre det du vil. Være den du vil.
Det gjelder deg, du i åttende klasse som blir mobbet eller totalt oversett fordi de i andre klassen mener at du av en eller annen grunn ikke passer inn.
Og deg, du med den fine hijaben som du selv ønsker å gå med. Pride er også for at du kan få ta dine egne valg. Og like mye for deg, du som pleide å gå med hijab, men nå ikke lenger ønsker å gjøre det.
Og deg med en funksjonshemming, som er lei av stadig å bli møtt med fordommer og av at folk ikke vil se deg som den du egentlig er.

Menneskerettighetene Pride handler slik om grunnleggende menneskerettigheter. Om retten til privatliv, ikke-diskriminering, ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og i ytterste instans retten til liv. Siden menneskerettighetene handler om alle, handler pride også i sin essens om retten til ikke å bli diskriminert for noe som helst, som funksjonsevne, hudfarge, religion, kjønn eller sosial bakgrunn. Uansett om du er skeiv eller ikke. Hvor viktig pride egentlig er, ser man ikke minst av den massive motstanden feiringen møter i mange land, der folk forfølges og bankes opp fordi de ønsker å gå i regnbuetoget. Med en gang man ikke kan gå i pride eller leve i fred som LHBT-mennesker, ser man at også andre rettigheter gjerne er truet.
Hva slags holdninger mange av de argeste motstanderne av pride har, viser igjen til hvor mye dette handler om grunnleggende menneskerettigheter. Den russiskortodokse kirke som i årevis har ledet an i kampen mot LHBT-mennesker i Russland, forsvarer nå angrepskrig og folkemord i Ukraina nettopp med viktigheten av å bekjempe LHBT-rettigheter. I Saudi-Arabia rensker de religiøse myndighetene nå lekebutikkene for alt med regnbuefarger, samtidig som de fremdeles slår ned på all opposisjon. I USA leder kristenkonservative republikanere an i kampen mot LHBT-rettigheter, samtidig som de systematisk undergraver selve retten til demokratiske valg.

Utgangspunktet
At pridemarkeringen har utgangspunkt i lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, har å gjøre med historien. Takket være dominerende religiøs fordømmelse primært av transpersoner og sex mellom menn, og mer nylig også av sex mellom kvinner, er LHBT-personene nemlig de som lenge har vært aller lavest på rangstigen. Og er det fremdeles i mange land.
Mens vi i Norge i dag markerer at det er knappe femti år siden sex mellom menn ble lovlig, er homoseksualitet fremdeles forbudt i rundt 70 mer konservative kristne og muslimske land. I enda flere land blir LHBT-mennesker utsatt for mer uformell forfølgelse og diskriminering. Heller ikke i Norge er det slik at alle LHBT-personer tør å leve som de selv vil, på grunn av press, fordommer og trakassering. Heldigvis synes det å bli stadig mindre diskriminering, men så sent som på 1990-tallet ble seks homofile menn drept i Norge bare fordi de var dem de var.
Det kunne ha vært helt annerledes. Det er ikke selvsagt hvilke befolkningsgrupper som blir utdefinert i et samfunn. Det er selvfølgelig heller ikke sånn at LHBT-mennesker er de eneste som står overfor utfordringer i dagens Norge. Mennesker diskrimineres dessverre stadig også på grunn av sin funksjonsevne, sin hudfarge, sin tro, sitt kjønn, sin sosiale bakgrunn eller andre forhold.

I regnbuen er alle farger
Selv om pride altså fokuserer LHBT-mennesker, handler det samtidig om alt det andre. Fordi det i sin essens handler om at alle skal ha respekt for den man er.
Uansett hvem du er, vil du også finne folk i pridemarkeringen til forveksling lik deg selv. Her er funksjonshemmede av alle slag, mennesker av alle religioner av alle religioner og alle hudfarger, småbarnsforeldre, studenter og pensjonister, ansatte i absolutt alle yrker og mennesker fra absolutt alle sosiale lag.
Togets mangfold er på alle måter et speilbilde av samfunnets mangfold og hvordan prides mål er et mest mulig aksepterende samfunn for absolutt alle.
Som for deg unge heteromann, med foreldre som innvandret fra syd og som er lei av å møte fordommer om hvem du er på grunn av din religion eller hudfarge.
Og deg flotte store heterokvinne som er lei av å høre på alt maset om slanking. Pride er for deg også. Du er strålende akkurat som du er. Pridefeiringens regnbuefarger inkluderer absolutt alle. Komponentene til absolutt alle farger er her. Selv det tryggeste og mest hverdagslige grå, om det er det man helst vil være.
Det handler ikke om at noen skal si at du er den ene eller andre fargen, men at du kan identifisere deg med den fargen, de fargene eller de fargesammenblandingene du selv liker best. Eller ingen som helst farge for den del. Vær deg selv og happy pride.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar