tirsdag 10. august 2021

Ikke stem på en statsminster

FNs nye katastrofale klimarapport gjør det åpenbart: Kanskje det viktigste du noensinne gjør for barn og barnebarn, er ikke å stemme på noen av årets statsministerkandidater. Uansett hvem du helst vil ha av dem. Kronikk opprinnelig publisert i Nettavisen 10. august 2021.
Om det hadde vært normale tider, burde man kunne ha stor tiltro til begge de generelt oppegående statsministerkandidaten, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Men dette er ikke lenger normale tider.

FNs siste klimarapport viser at det er grunn for full alarm med stadig verre konsekvenser av global oppvarming. Men verken Solberg og Støre er nevneverdig bekymret over verken klima- og naturkrisen. De lever i stedet som i en alternativ virkelighet, der de tror vi kan fortsette stort sett som før.

Arbeiderpartiets førti viktigste punkter i årets valg, berører knapt klima og sier ingenting om natur. Om ikke Høyre vil redde verden med litt mindre klesvask, fremmer de utspill der klimakrisen brukes som unnskyldning for å tyne enda mer profitt ut av en truet natur, som Solbergs treplantingsinitiativ.

Den perfekte storm
Vi står overfor den mest perfekte og redselsfulle storm. Klimaendringene slår allerede mot oss med sine kjempebranner, ekstreme hetebølger, vannmangel, svekket matsikkerhet, oversvømmelser, issmelting, havstiging og trussel mot Golfstrømmen. Det er naturkrisen, med sine stadig økende ødeleggelse av naturen og hva dette medfører av utryddelser, insektdød, pandemier, kollaps av økosystemer, forurensede hav og forverring av klimakrisen.

Uansett valgresultat er det omtrent sikkert at enten Erna eller Jonas blir statsminister. Det finnes ingen andre reelle statsministerkandidater. Men uansett hvem av dem du foretrekker, er det desto viktigere for klima og natur ikke å stemme på noen av dem. Dette er antagelig det viktigste du noensinne gjør for dine barn og barnebarns fremtid.

De fire grønne partiene
Som Naturvernforbundets partioversikt viser, er det bare de fire grønne støttepartiene – MDG, Rødt, SV og Venstre – som har en politikk som fremmer de nødvendige tiltakene for klima og natur.

De fire grønne støttepartiene innebærer likevel slik at man kan favorisere enten Solberg eller Støre. Om man foretrekker Støre, kan man velge mellom tre grønne partier, MDG, Rødt og SV, alt etter i hvilken retning man ønsker å trekke det rødgrønne samarbeidet. Om Solberg er favoritten, er det bare å håpe at Venstre ikke bare kommer seg så vidt over sperregrensen, men skyhøyt over.

Trenger hjelp
Både Arbeiderpartiet og Høyre har utallige dyktige støttespillere og lokalpolitikere over hele landet. Men begge partier trenger all den hjelp de kan få, mot ledelsens uvilje til å sette klima og natur øverst. Dessuten trenger både Ap og Høyre all den støtte de kan få, for å kunne stå opp mot klimaskeptikere og naturmotstanderne i Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Slik er det å stemme et av de grønne støttepartiene til Ap og Høyre, kanskje det beste du kan gjøre også for det av disse to styringspartiene du foretrekker. En størst mulig grønn samarbeidsblokk, vil nemlig styrke de grønne kreftene innen Ap og Høyre. Dette vil også gjøre at de nødvendige tiltakene for vern av natur og klima vil heves over enhver diskusjon. Og det vil gi både Solberg og Støre det dyttet de trenger i riktig retning.

De fire mer grønne partiene har selvfølgelig også andre politiske mål. For de som har hjertet hos Ap eller Høyre, er det likevel liten grunn til å frykte de mest radikale av disse andre kravene, siden dette antagelig er hva som må ofres nettopp for å få gjennomslag for sine grønne politikk.

Selv tilhengere av Sp og Frp kan ha grunn til å stemme et av de fire grønne partiene – om de da ikke direkte heier på Sp og Frps livsfarlige klima- og naturfiendtlige politikk. Når disse to klimagrå partiene står opp mot et flertall som verner om klima og natur som førsteprioritet, vil Sp og Frp måtte konsentrere seg om å få gjennomslag for andre deler av sine respektive partiprogram, som den mer renskårne distrikts- og eldrepolitikken.

Så er det bare å håpe at valgresultatet gir oss en statsminister som blir tvunget til å ta klima- og naturkrisen på alvor – uansett om det blir Solberg eller Støre.

1 kommentar:

  1. LÅNETILBUD FRA NOVELTY FINANCE"
    Hej!!! Står du og mangler et lån? Hvis ja, vil jeg anbefale dig at ansøge om et lån hos Novelty Finance.

    Mit navn er Davina Claire, jeg er finansdirektør i Novelty Finance, og du kan ansøge om et lån hos min virksomhed og få et lån på din konto inden for 24 til 48 timer. Det er kommet til min opmærksomhed, at mange mennesker finder det så svært at få et lån fra deres lokale banker eller andre finansielle institutioner på grund af høj rente, utilstrækkelig sikkerhed, gæld til indkomstforhold, lav kreditvurdering eller andre årsager.

    Hos NOVELTY FINANCE leverer vi finansieringsløsninger. Vi tilbyder alle former for lån (Personlån, Erhvervslån og mange andre). Vi tilbyder fleksible og flere lånemuligheder, herunder sikrede og usikrede lån, langfristede og kortfristede lån, der er skræddersyet til dine økonomiske behov.

    For forespørgsler/spørgsmål? - (Send en mail til noveltyfinances@gmail.com eller ring / WhatsApp via: +447915601531)

    Vi bestræber os på at gøre lån nemt, bekvemt og overkommeligt.

    Vores service er meget hurtig, troværdig og pålidelig, og du kan låne op til €15 millioner til en subsidieret rente på 3 % om året. Vi er det rigtige firma at kontakte, når du har akut behov for et lån.

    Ikke flere ventetider eller stressende bankbesøg, vores service er tilgængelig 24/7. Du kan ansøge om et lån når som helst og hvor som helst på dit eget bekvemme sted ved hjælp af din telefon eller din bærbare computer, alt du skal gøre er at kontakte os via
    E-mail: (noveltyfinances@gmail.com) ELLER
    ring og skriv til os på WhatsApp via: +447915601531

    Vi er altid glade for at yde økonomisk støtte.

    SvarSlett